Glavna razlika između različitih materijala za podove i njihove prikladnosti za uporabu sa sustavom je toplinska vodljivost materijala, što znači kako se brzo i učinkovito proizvedena toplina prenosi na površinu poda. Najbolji podovi za podno grijanje su podovi dobre vodljivosti, jer se zagrijavaju brže, daju više topline i učinkovitije su u radu. Međutim, to ne znači da se s podnim grijanjem ne mogu upotrijebiti manje vodljivi materijali.

Floor Types compatible with underfloor heating

Najbolja vrsta podova za podno grijanje je pločica i kamen. Međutim, kompatibilni sustav grijanja može se pronaći za gotovo svaku završnu obradu poda. Prikladni podovi su:

  • Podovi od pločica, kamena i poliranog estriha
  • Podovi od drveta i konstruiranog drveta 
  • Pod od laminata
  • Podovi od vinila
  • Tepih i prostirke
  • Gumeni podovi

Bilo da se radi o obnovi ili odabiru podova za novu gradnju, u ovom smo članku opisali ono što je potrebno znati o različitim podovima za uporabu sa podnim grijanjem.

VRSTE PODOVA

Podno grijanje se može koristiti ispod bilo koje vrste poda. Jedina razlika je toplinska vodljivost materijala kada biramo koju završnu obradu poda treba koristiti s podnim sustavom.

PLOČICE, KAMEN I POLIRANI ESTRIH

Najbolja vrsta podova za podno grijanje su pločice i kamen. Pločice i kamen imaju visoku toplinsku vodljivost, što znači da se toplina iz sustava podnog grijanja brzo prenosi na površinu poda. Pločice i kamen također dobro zadržavaju toplinu čineći sustav učinkovitim. Zbog izvrsnih toplinskih svojstava, pločice i kamen idealni su za podno grijanje u područjima sa velikim gubicima topline. Mogu se zagrijati do 29 ° C ili više, što daje visoku toplinsku snagu do 200 W/m².

Debljina pločica i kamena ima malo utjecaja na toplinsku snagu, ali ipak malo povećava vrijeme zagrijavanja, pa se preporučuje pridržavanje maksimalne debljine od 20 mm kad se želi veoma brz odgovor sustava grijanja.

tile stone and polished screed flooring for underfloor heating

Podovi od pločica i kamena vrlo su vodljivi, što ih čini najboljim podovima za podno grijanje.

Keramičke i kamene ploče

  • Najbolji podni materijal koji se koristi s podnim grijanjem
  • Izvrsna svojstva prijenosa topline i tanak profil
  • Jednostavan za održavanje

Polirani estrih

  • Visoko provodljiva omogućava brzo vrijeme zagrijavanja
  • Pogodno za upotrebu s električnim podnim grijanjem

Škriljac i ploče od kamena 

  • Prirodno visoko vodljivi i odlični s podnim grijanjem
  • Tvrd završni sloj poda, idealan je za velike površine

Mramor

  • Dobra toplinska vodljivost, ali sporije zagrijavanje

Savjeti za ugradnju: podno grijanje sa pločicama i kamenom

  • Za ugradnju podnog grijanja s pločicama potrebno je koristiti kvalitetno dvokomponentno fleksibilno ljepilo.
  • Prilikom postavljanja na betonski pod, uvijek koristite izolaciju.

DRVENI PODOVI

Različite vrste drvenih podova imaju različita toplinska svojstva, pa kao takve postoje razlike u njihovoj prikladnosti za uporabu sa sustavima podnog grijanja. Što su podovi gušći i tanji, to bolje provode toplinu i obično su pogodniji za podno grijanje.

Konstruirano drvo je najbolja vrsta drvenih podova koji se koriste kod sustava podnog grijanja, jer dobro reaguje pri promjeni podne temperature. Također se mogu koristiti i drugi drveni podovi, ali s mekšim i manje gustim drvetom mora se obratiti pažnja na debljinu poda kako ne bi djelovali kao izolator koji blokira toplinu. Kao općenito pravilo za drvene podove, temperatura poda ne smije prelaziti 27 °C.

Grijanjem poda mijenja se sadržaj vlage u drvetu, pa se odabrani drveni podovi moraju moći prilagoditi promjenama temperature poda bez promjene izgleda poda. Drvo osušeno u peći obično najbolje funkcionira s podnim grijanjem, ali uvijek provjerite kod proizvođača poda da li je prikladno uz podno grijanje.

wood flooring for underfloor heating

Podno grijanje može se koristiti s različitim vrstama drvenih podova, ali mora se obratiti pažnja na debljinu poda kako ne bi djelovali kao izolator koji blokira toplinu.

Konstruirano drvo

Najbolji drveni podovi koji se koriste s podnim grijanjem. Odlično reagira s promjenom temperature poda i prilagođava se promjenjivom sadržaju vlage

Čvrsto puno drvo

Podložno je promjenama vlage i temperature koje bi mogle rezultirati pucanjem, savijanjem i krunjenjem. Morate biti oprezni kada razmišljate o upotrebi s podnim grijanjem kako biste osigurali kompatibilnost i dovoljan učinak topline – uvijek provjerite kod proizvođača prikladnost za uporabu s podnim grijanjem

Meko drvo

Prikladno za upotrebu s podnim grijanjem, ali treba obratiti pažnju na debljinu poda kako bi se osigurao dovoljno visok toplinski učinak

Parket

Dostupno ili od punog drva ili od konstruiranog drveta, a većina vrsta pogodna je za podno grijanje

Bambus

Slično kao konstruirano drvo u građevinarstvu i zbog toga što je dobar provodnik topline, vrlo je pogodan za upotrebu s podnim grijanjem

Savjeti za ugradnju: podno grijanje s drvenim podovima

Drvo je prirodni materijal na koji utječe vlaga okoline na materijal. Zbog toga je važno osigurati pravilan nivo vlage drvenih podova tijekom ugradnje i ispravan ciklus grijanja prilikom ugradnje podnog grijanja.

Konstruirano drvo može se položiti izravno na podno grijanje s plutajućim podom ili sustavom letvica/zglobova. Ploče debljine manje od 20 mm trebaju biti poduprte i učvršćene kako bi se pružila odgovarajuća konstrukcijska potpora. Pri postavljanju ploča preko estriha preporučuje se niska podloga.

POD OD LAMINATA

Ovaj sintetički pod simulira drvo i nudi završnu oblogu otpornu na mrlje i ogrebotine. Jednostavno postavljanje i isplativo rješenje. Većina laminata je pogodna za upotrebu s podnim grijanjem, ali preporučljivo je provjeriti kod proizvođača podova prije ugradnje sustava.

VINIL PODOVI

Vinilni podovi mogu se sigurno koristiti s podnim grijanjem. Vinil se brzo zagrijava i hladi. Vinilni podovi podliježu ograničenju temperature gornjeg poda, obično 27 ° C, ograničavajući izlaz topline, tako da ih se ne preporučuje u područjima sa velikim gubicima topline.

GUMENI POD

Guma se može koristiti s podnim grijanjem. Podovi od čvrste gume obično su vrlo vodljivi, tako da se brzo zagrijavaju i pružaju visoku toplinsku snagu. Uvijek se posavjetujte s proizvođačem kako biste osigurali prikladnost za upotrebu s podnim grijanjem.

PODOVI – TEPIH

Tepih je prikladan za podno grijanje, pod uvjetom da materijal tepiha ili podloge ne djeluje kao izolator koji blokira toplinu. Ukupan Tog svih materijala, uključujući bilo koju podlogu ili pokrivku, ne smije biti veći od 2,5 Tog kako bi se osigurao dovoljan toplinski učinak za sustav.
carpet flooring for underfloor heating
Podovi od laminata i tepiha prikladni su za podno grijanje, ali mora se osigurati da ukupni sloj svih materijala ne prelazi 2,5 tog da se za sustav osigura dovoljna količina topline.

VRIJEME ZAGRIJAVANJA RAZLIČITIH PODOVA

Izbor materijala za pod utječe na vrijeme zagrijavanja, jer svaki materijal ima različitu toplinsku masu i vodljivost. Što je niža toplinska masa i veća vodljivost, brže se toplina iz sustava podnog grijanja prenosi na površinu poda. Međutim, to također znači da se materijali s niskom toplinskom masom hlade brže od materijala s visokom toplinskom masom. Odzivnost sustava može se poboljšati korištenjem izolacijskih ploča za promicanje prijenosa topline na podnu oblogu.

comparative heat-up times graph of different flooring materials for underfloor heating

UTICAJ MATERIJALA PODOVA NA IZLAZNU TOPLINU

Izbor podova utječe na maksimalni toplinski učinak sustava jer određene podne obloge imaju ograničenje gornje temperature, ograničavajući maksimalni toplinski učinak. Izlazna toplina sustava ovisi o ukupnoj grijanoj površini poda i temperaturama zraka i poda. Na izlaznu toplinu utječe promjena bilo kojeg od ova tri faktora. Obično je najlakše promijeniti završni sloj poda jer su veličina prostorije i ugodna temperatura zraka već postavljeni.

Važno je osigurati da toplinski učinak iz poda bude veći od brojke gubitka topline u sobi. Kao što grafikon dolje prikazuje, razlika u temperaturi poda od dva stupnja čini veliku razliku u toplinskoj snazi. Dakle, ako se odabrani podovi mogu zagrijati samo na 27 °C, a to ne daje potrebnu toplinsku snagu, može doći do koristi od prelaska na završnu obradu poda koja se može zagrijati na 29 ° C i dati više toplinske snage. Uz to se može razmotriti dodavanje grijanja kako bi se osiguralo da sustav grijanja ispunjava očekivanja.

heat output and floor temperature chart for underfloor heating

Maksimalni toplinski učinak izravno je povezan s podnom temperaturom. Grafikon prikazuje maksimalnu toplinsku snagu sustava podnog grijanja kada je željena temperatura u sobi 21 °C, a površina grijanja 10 m².

Ako želite instalirati podno grijanje, pogledajte naš asortiman proizvoda za podno grijanje kako biste pronašli sustav prikladan za upotrebu s odabranim završnim slojem poda ili ovdje zatražite besplatnu ponudu.

Kako kupiti Warmup sustav?

Jednostavno ispunite kratki obrazac zahtjeva za ponudu s detaljima projekta i mi ćemo vam pokazati savršen sustav za vaše zahtjeve kao i kako ga kupiti.

Categories : Prikladne podne obloge