2. Jednostavno rukovanjePodno grijanje, koje se naziva i grijanje zračenjem, luksuzno je obilježje kuće i popularan trend u novim stambenim objekatima, kao i kod obnove koje su usredotočene na čisto, ugodno i dizajnersko vođenje. Ovaj blog govori o prednostima i nedostacima podnog grijanja. Počet ćemo s prednostima i nakon toga prelaziti na nedostatke.

Prednosti i mane na prvi pogled:

(+) Energetski učinkovito grijanje (+) Jednostavno rukovanje (+) Više prostora i sloboda dizajna (+) Pogodan sa svim podnim oblogama (+) Sigurnost i udobnost (+) Jednostavnost ugradnje

(-) Instalacijski trošak (-) Vrijeme instalacije (-) Pitanje visine poda

Living room with underfloor heating blog

Prednosti podnog grijanja

1. Energetski učinkovito grijanje

Električno podno grijanje osigurava grijanje u sobi od poda prema gore za stalnu, učinkovitu toplinu. Tradicionalne radijatore je potrebno zagrijati na visoku temperaturu (između 65-75 stupnjeva Celzija) kako bi se prostorija učinkovito zagrijavala, dok električno podno grijanje mora raditi na temperaturi od samo 29 ° C ili nižoj, ovisno o vrsti završnog poda kako biste zagrijali sobu – a na taj način potrošili manje energije i smanjili račune za energiju.

underfloor heating energy efficiency

Nadalje, radijatori prvo zagrijavaju zrak koji im je najbliži, zbog čega su prostorije grijane radijatorima sklone „hladnim mjestima“, što znači da se osjeća hladan zrak na sredini prostorije i vrlo vruć pored radijatora. To obično rezultira otvaranjem prozora iznad radijatora kako bi ušlo malo svježeg zraka i puštanjem kroz prozor sve energije koja se plaća za zagrijavanje kuće. Toplina zračenjem pruža toplinu od poda prema gore u cijeloj sobi bez hladnih mjesta ili pregrijavanja u dijelu koje se zagrijava.

To summarise, unlike traditional radiators which can make a room feel chilly at times and too hot at other times, underfloor heating does not overheat – instead, it achieves the desired temperature set by you using an on-the-wall thermostat.

Toplina zračenjem osigurava prosječnu uštedu od 15% na računima za energiju zahvaljujući učinkovitom načinu zagrijavanja kuće

2. Jednostavno rukovanje

Jednom instalirano, podno grijanje gotovo i ne treba održavati i osigurava doživotno jamstvo za vaš potpuni mir. Warmup kontroleri grijanja osigurat će da sustav radi na najučinkovitiji način, bilo pametnim WiFi termostatom, ili s programibilnim termostatom koji se može programirati tako da osigura grijanje u određenim trenucima, dajući mogućnost isključivanja noću.

zoned heating control

3. Više prostora i sloboda dizajna

Uz podno grijanje, korisnici mogu uživati u čitavoj sobi bez radijatora na zidovima. Čak i najmoderniji radijatori zauzimaju prostor na zidu, pa zamislite slobodu dizajna koja je dostupna s grijanim podovima – zidovi se mogu slobodno ukrašavati, doista se izraziti ili jednostavno postići minimalistički izgled, bez obzira na stil, i bez potrebe za planiranjem mjesta za radijatore.

interior design without radiators

4. Pogodan sa svim podnim oblogama

Podno grijanje daje slobodu dizajniranja kuće, iskorištavaju najviše  prostor na zidu i podu. A korisnici i dalje mogu odabrati vrstu poda koji žele jer podno grijanje dobro funkcionira s laminatom, drvetom, pločicama, kamenom, tepihom i drugim.

Floor Types compatible with underfloor heating

5. Sigurnost i udobnost

Imati podno grijanje znači da više nema brige zbog oštrih rubova ili vrućih površina radijatora kada su u kući mlađi članovi obitelji. Sustav grijanja je sigurno postavljan gdje ne smeta i gdje neće biti previše vruć na dodir.

Toplina zračenjem je također puno bolja za kvalitetu zraka u sobi jer održava zrak svježim i bogatim kisikom. S druge strane, visoke temperature uzrokovane radijatorima povećavaju nelagodu i smanjuju razinu kisika. Toplinska cirkulacija zraka koja se uzdiže do stropa, a zatim natrag, skuplja svu prašinu u krugovima što se neće dogoditi sa sustavom podnog grijanja.

improve air quality and less dust with underfloor heating

6. Jednostavnost ugradnje

Podno grijanje je lako instalirati, pogotovo ako je dio projekta novogradnje ili obnove. Na primjer, Warmup SPM grijaće mreže mogu se ugraditi po sustavu „uradi sam“, jednostavno je položiti je, jer je električna žica unaprijed raspoređena i pričvršćena na mrežu, spremna je da se postavi. Uz to, postoji čak i dodatna pogodnost čišćenja, jer je jednostavno imati prostoriju bez prašine bez kutova i proreza radijatora.

Nedostaci podnog grijanja

1. Instalacijski trošak

Pri procjeni troškova instalacije, okvir za sigurnu procjenu troškova  je između 75 i 100 € po kvadratnom metru, ovisno o vrsti odabranog sustava. Na stranu instalacija,  trebat će vam kvalificirani električar za priključenje sustava na napajanje, to može potrajati nekoliko sati i sve može koštati između 150 i 250 €, ovisno o tome tko je odabran i gdje je mjesto stanovanja.

Stoga, minimalni troškovi električara i ukupni troškovi rada za električni sustav su od 375 € pa naviše, ovisno o razini potrebnog profesionalnog rada.

2. Vrijeme instalacije

Obično postoji potreba za nanošenjem samonivelirajućeg sloja na električni sustav podnog grijanja, vrijeme koje je potrebno da se potpuno osuši prije nego što se podna obloga postavi trebalo bi uzeti u obzir – obično je to dan ili dva.

Warmup heating mats installation

3. Pitanje visine poda

Za informaciju, sustavi podnog grijanja povećavaju visinu poda u sobi u prosjeku za nekoliko centimetara, ovisno o odabranom sustavu. Nadalje, ako se ispod sustava grijanja postave izolacijske ploče kako bi se maksimizirao potencijal energetske učinkovitosti osiguravajući da toplina ide prema podu a ne u podlogu, to će povećati visinu još malo, za otprilike 1 do 2 cm.

Međutim, ako je gubitak visine u sobi problem, tada će Warmup sustav za podno grijanje, SPM grijaće mreže možda biti idealne – jer ima izuzetno tanke kablove pričvršćene na mrežu, i kao rezultat toga, neće značajno podići visinu poda.

Sažetak: isplati li se podno grijanje?

Podno grijanje je jednostavan i energetski učinkovit način zagrijavanja kuće. Iako su troškovi ugradnje podnog grijanja viši od troškova instalacije tradicionalnih radijatora, na raspolaganju su različite mogućnosti kako bi se prilagodio bilo kojem proračunu i vrijedi imati na umu da podno grijanje dugoročno donosi značajne uštede na računima za energiju.

Pri obnovi kupaonice posebno je vrijedno razmisliti o podnom grijanju. Ako se podovi mijenjaju svakako ćete imati uštede u troškovima. Udobnost i ušteda troškova rada sustava dugoročno će biti velika prednost.

POGLEDAJTE asortiman proizvoda Warmup podnog grijanja

Kako kupiti Warmup sustav?

Jednostavno ispunite kratki obrazac zahtjeva za ponudu s detaljima projekta i mi ćemo vam pokazati savršen sustav za vaše zahtjeve kao i kako ga kupiti.