Poznavanje toplinske snage sustava podnog grijanja neophodno je da bi se prostor zagrijao na željenu temperaturu. Posljednje što želimo je da nam bude hladno nakon instaliranja sustava, pa da bismo točno odredili koliko topline je potrebno, moramo znati koliki su gubici topline, a zatim odabrati sustav podnog grijanja sa pravom toplinskom snagom.

Pročitajte stručni savjet o toplini i koji čimbenici utječu na toplinsku snagu sustava podnog grijanja. Kao i uvijek, ako postoje pitanja, na raspolaganju je naš prijateljski tim za usluge kupcima.

VELIČINA PODA

Veličina grijane podne površine izravno je povezana s toplinskom snagom, jer što je veća grijana površina, veća je i toplinska snaga sustava. Veličina grijane podne površine u odnosu na ukupnu veličinu prostorije također utječe na izlaz, jer što je soba veća, to i gubici topline postaju veći. Ako je grijano područje znatno manje od ukupne veličine poda ili sobe (<80%), sustav podnog grijanja može imati teškoće stvoriti dovoljno topline za primarno grijanje, osim ako dom nije dobro izoliran.

TEMPERATURA PODA I VRSTA PODA

Temperatura poda također izravno utječe na toplinsku snagu gdje, što je viša temperatura poda, veći je i toplinski učinak. Međutim, ne mogu se sve podno obloge zagrijati na visoku temperaturu, pa je važno imati na umu da, iako povećavanje temperature poda povećava toplinsku snagu, to ovisi i o odabranoj vrsti poda.

Gusti i čvrsti materijali poput pločica i kamena imaju dobru toplinsku vodljivost što znači da se toplina može bolje prenijeti sa grijaćeg elementa na površinu poda. Pločice i kamen također se mogu zagrijati na +29 °C kako bi se dobio veći učinak. Mekani podni materijali kao što su drvo, laminat, linolej imaju relativno slabu vodljivost i mogu se zagrijati samo na +27 °C, što znači određeni maksimalni toplinski učinak, ovisno o veličini grijanog područja. Opet, ako odabrana završna obloga dopušta podnu temperaturu od samo 27 °C, a potreba za izlazom topline je veća od one koja se može postići s podom od 27 °C, treba razmotriti promjenu materijala poda kako bi sustav podnog grijanja radio kao jedini izvor topline.

Što je viša temperatura poda, to je veća toplina, ali neke podne obloge imaju ograničenje gornje temperature. Uvijek je najbolje provjeriti kod proizvođača podova.

IZBOR TERMOSTATA I TEMPERATURE ZRAKA

Većina modernih termostata kontrolira podnu temperaturu na osnovi temperature zraka ili poda i mjeri se pomoću sonde zraka ili poda. Budući da termostat uključuje grijanje “uključeno ili isključeno”, njegova točnost, kao i točnost sonde, mogu imati značajan utjecaj na toplinsku snagu. Uz to, što je viša željena sobna temperatura, potrebno je više snage za postizanje temperature.

To je posebno važno u kupaonicama u kojima je željena temperatura zraka relativno visoka, recimo 23°C (u usporedbi s uobičajenom sobnom temperaturom dnevnog boravka od 21°C). Loši termostati ili loše postavljene sonde termostata mogu dovesti lošeg grijanja i pregrijavanja prostorija, a u težim okolnostima čak oštećuju završnu oblogu poda, pa je preporučljivo ulaganje u visokokvalitetni termostat. 4IE Smart WiFi termostat pruža preciznu kontrolu temperature i može uštedjeti na potrošnji energije pronalazeći pametnije načine grijanja kuće.

Točna kontrola temperature u sobi neophodna je za osiguravanje odredjene izlazne topline. Pametni termostat ne nudi samo točnu kontrolu, već također može uštedjeti novac na računima za energiju

PODNA IZOLACIJA POVEĆAVA TOPLINSKU SNAGU

Toplinska snaga na podnu površinu može se značajno povećati uporabom izolacije, kao što su Warmup izolacijske ploče, ispod sustava grijanja. To može biti odmah ispod grijaćih jedinica, cijevi ili ispod estriha ili mjesta u koje je grijanje ugrađeno. Ako se ne koristi izolacija, generirana toplina kretat će se ne samo prema gore, već i prema dolje, a u najgorem slučaju čak će zagrijati zemlju ispod građevine trošeći potrebnu energiju, novac i toplinu.

Warmup izolacijske ploče dolaze u rasponu različitih debljina koje nude različite razine izolacije.

Ako ne postoji opcija mijenjanja završne obrade poda ili ne možete promijeniti veličinu grijanog poda, povećana cjelokupna izolacija je dobar način za smanjenje gubitka topline i postizanje nižih zahtjeva za izlazom topline. Dodavanje zida, krova i dodatne podne izolacije su sve dobri načini za zadržavanje topline i smanjit će potrebu toplotne snage bilo kojeg sustava grijanja.

SNAGA PODNOG GRIJANJA

Najveća snaga sustava uobičajeno je određena u W/m². Ako je pod dobro izoliran i radi se o razumno modernom domu, snaga sustava podnog grijanja obično treba biti između 65-85 W/m² da bi se dobio željeni učinak. Kad je u pitanju odabir podnog grijanja, obično se specificira sustav od 150-200 W/m² kako bi se smanjilo vrijeme zagrijavanja jer sustav neće biti stalno “uključen”. Kad je sustav samo “uključen” polovinu vremena kada se soba koristi, osigurana snaga je polovina snage sustava. To jest, sustav od 150 W/m² obično osigurava 65-85 W/m² na sat.

KUPAONICE I DRUGE PROSTORIJE SA FIKSNIM ELEMENTIMA

U nekim prostorijama, kao što su kupaonice, veći dio u njima su sa fiksnim elementima poput kade, wc-a ili umivaonika. Kako se podno grijanje ne bi trebalo postavljati ispod fiksnih elemenata, u tim se uvjetima mogu zagrijati samo mali dijelovi površine poda. To može značajno utjecati na izlaz topline.

Veličina grijanog poda je izravno povezana s toplinom, tako da je cilj zagrijati što veći dio podne površine.

PREVLADAVANJE OGRANIČENJA PROSTORA

Ako instalirate podno grijanje u maloj sobi s relativno malo prostora na koje se može ugraditi kabal, najbolje je odabrati visoko vodljive podne obloge. Odaberite pločice i kamene podove koji se mogu zagrijati na visoku podnu temperaturu, pružajući veću toplinsku snagu i sobnu temperaturu od one koja bi se postigla primjenom mekih podnih obloga. Ovisno o gubitku topline područja, možda će biti potrebno koristiti i sekundarni oblik grijanja za povećanje toplinske snage. U kupaonicama su sušači ručnika i zidni grijači idealna opcija jer pridonose potrebnoj toplini.

Taj toplinski tok uveliko ovisi o strukturi materijala i molekula unutar njega. Na primjer, toplina će proći mnogo brže kroz gustu strukturu poput pločica, nego porozniju strukturu poput drveta. U oba slučaja toplina će se s vremenom širiti po cijelom materijalu sve dok ne postigne toplinsku ravnotežu (uravnoteženu temperaturu).

ZAVRŠNO RAZMATRANJE … BLOKIRANJE TOPLINE

Kao završna napomena, imajte na umu da jednom kada prođete kroz sve napore da sustav podnog grijanja osigura dovoljno topline, ključno je da se toplina ne blokira njeno emitiranje iz poda. Izolacijski i materijali za blokiranje topline, poput prostirki, namještaja (posebno punjene vreće za sjedenje!), značajno će ometati rad sustava.

Ako je gubitak topline poznat i želite razgovarati o toplinskoj učinkovitosti sustava podnog grijanja i hoće li on osigurati dovoljno topline u sobi, obratite nam se i mi ćemo vam pomoći u procjeni toplinske snage.

Pogledajte naš asortiman proizvoda i pronađite savršen sustav podnog grijanja za bilo koju instalaciju.