HomeTermostatiVodič za kupovinu

Vodič za kupovinu termostata

Izbor odgovarajućeg sistema kontrole ključan je kako bi osigurali da sistem grijanja funkcioniše na najbolji mogući način, efikasno i lako, štedeći pritom novac na računima za energiju. Naš vodič za kupovinu pomaže da se odabere najbolji sistem kontrole temeljen na individualnim potrebama grijanja, načinu života i proračunu.

Odaberite termostat koji funkcioniše sa Vašim domom

Prvo što treba pogledati je izvor toplote, jer nisu svi termostati kompatibilni sa svim izvorima toplote. Mogu biti prikladni samo za podno grijanje, centralno grijanje ili u nekim slučajevima i za oboje. Na primjer, uzmimo slučaj centralnog grijanja, tada su kompatibilni oni termostati koji mogu raditi s centralnim grijanjem. Slično tome, ako želite kontrolisati podno grijanje, termostati bi trebali biti prikladni za upotrebu sa izborom sistema.

Najnoviji u asortimanu Warmup termostata, 6iE WiFi termostat je  za centralno grijanje sa radijatorima, kao i za električno i za sisteme podnog grijanja na vodu.

Vrste termostata

Pametni termostati

Pametni termostati su sa internet vezom i najnaprednija vrsta termostata. Oni nude vrhunsku funkcionalnost za uštedu energije i novca. Na primjer, Warmup 6iE termostat pronalazi pametne načine efikasnijeg grijanja Vašeg doma, što bi moglo dovesti do velikih ušteda u računima za energiju.

Karakteristika internetske veze pametnih termostata zajedno sa MyHeating aplikacijom i uslugom lokacije ugradjenom u pametne telefone, omogućuje pametnom termostatu da automatski kontroliše grijanje, istovremeno osiguravajući da će Vaš dom uvijek biti na idealnoj temperaturi koristeći što manje energije.

Programirajući termostati

Ovi termostati automatski podešavaju temperaturu u sobi u skladu sa željenom temperaturom u željeno vrijeme. Grijanje se može programirati tako da bude uključeno ili isključeno postavljanjem ciljnih temperatura i vremena – termostat vodi računa o ostalom, osiguravajući pravu temperaturu u pravo vrijeme. Karakteristike poput Active Energy Management™ koje se nalaze u naprednim programibilnim termostatima poput Warmup 3iE termostata, mogu uštedjeti do 10% na računima za energiju pomažući u izboru najbolje temperature za svaku prostoriju.

Manualni termostati

Manualni termostati pružaju osnovnu kontrolu temperature s ograničenom mogućnošću uštede energije i novca. Manualni termostati su najprikladniji za područja u kojima potrebe za grijanjem ostaju iste dan za dan, npr. kada nema sezonskih promjena i gdje je potrebno grijanje svaki dan, ili gdje se grijana zona koristi vrlo rijetko ili povremeno, kao što je garaža ili vrtna ostava.

Karakteristike koje tražite u termostatu

Na raspolaganju su razni termostati, a najbolji izbor zavisiće od preferencija mogućnosti i karakteristikama. Istakli smo popis karakteristika koje treba potražiti pri izboru termostata.

Kompatibilnost

Ovo je jedna od najvažnijih karakteristika, jer termostat nema nikakve svrhe ako ne radi sa sistemom grijanja.  Uvijek provjerite kod proizvođača kompatibilnost sa sistemom grijanja.

Pristup na daljinu

Za korisnike koji su u pokretu i žele upravljati podešavanjem grijanja odasvud, pametni WiFi termostat je najbolji izbor. 6iE dolazi sa MyWarmup nalogom kojim se može upravljati i nadzirati sa bilo kojeg mjesta gdje postoji internetska veza.

Ažuriranja vremenskih uslova i saobraćaja

Ako su vrijeme i saobraćaj važni faktor, onda je 6iE odlična opcija. 6iE prikazuje vremenske uslove i ažuriranja saobraćaja, tako da je moguće znati hoće li kiša ili će biti sunčano i kakav je saobraćaj prije izlaska iz Vašeg doma.

Programabilnost

Ako je termostat za sobu koja ima različite potrebe za temperaturom i vremenom, kao što su kupatilo, dnevni boravak ili spavaća soba, programirajući termostat je daleko najbolja opcija jer će omogućiti podešavanje različitih sobnih temperatura u različitim vremenima. Tako ćete izbjeći trošenje energije zagrijavanjem prazne prostorije i daće preciznu kontrolu podešavanju grijanja.

Prikaz

Ekran sa pozadinskim osvjetljenjem olakšava upotrebu termostata čak i kad je mrak. Imati velik ekran sa velikim fontom bi takođe trebalo uzeti u obzir radi jednostavnije upotrebe. Rezolucija ekrana je važna jer su ekrani male rezolucije manje jasni za rad i neće izgledati estetski privlačno na zidu. Napredniji termostati poput 6iE čak omogućavaju postavljanje pozadinske slike.

Nadgledanje potrošnje energije

Znajući gdje i kada se koristi energija termostat bolje kontroliše sistem grijanja. Termostat koji automatski kontroliše grijanje učenjem navika i rutina, može osigurati najmanju moguću potrošnju energije.

Jedinstvene mogućnosti

Jedinstvene mogućnosti kao što su ažuriranja putovanja i mogućnost postavljanja pozadinske slike su karakteristike koje može obezbijediti termostat. Potreba za njima zavisi od želja upotrebe termostata. Što smo više zainteresirani za uštedu novca i želimo postaviti različite temperature za različita razdoblja, veća je vjerojatnost da ćemo termostat često gledati i te male karakteristike mogu donijeti veliku razliku.

Opcije i karakteristike koje odgovaraju načinu života

Odaberite termostat koji omogućava podešavanje postavki grijanja prema načinu života. To bi mogla biti učestalost promjene temperature (programibilnost) ili sposobnost uštede novca izborom termostata koji će pomoći u smanjenju računa za energiju (poput 6iE).

Kupite odgovarajući termostat 

Vrijedno je napomenuti da, ako je odabran pravilno, termostat je vrsta proizvoda koja može otplatiti samog sebe. Nema potrebe često ga kupovati, pa je ulaganje u napredni i visokokvalitetni termostat često najbolji izbor. Kad odlučujete koji termostat kupiti, najbolje je definisati kriterijume, istražiti dostupne mogućnosti i odlučiti koja je prava za projekt.

Preporučujemo 6iE WiFi termostat koji pronalazi pametne načine efikasnijeg grijanja Vašeg doma, štedeći na računima za energiju.