HomeElektrično podno grijanjeVrste podovaKeramika i kamen

Podovi od keramike i kamena

Podovi od keramike i kamena su idealni za upotrebu sa sistemom podnog grijanja jer se brzo zagriju i dobro zadržavaju toplotu, čineći sistem efikasnim.

Električni sistemi za keramiku

Ove podne obloge tvrdih površina prikladne su za upotrebu s električnim i hidrauličnim sistemima podnog grijanja. Međutim, električne grejne mreže za keramiku su najpopularnije u kupatilima. Warmupov odvojeni sistem grijanja StickyMat i DCM-PRO čine savršenu opciju za kupatila s pravilnim oblikom, a Loose Wire za nepravilna kupatila sa puno fiksnih  elemenata. Međutim, pravi sistem, uglavnom, zavisi od veličine i oblika prostora, vrsti podloge i prirodi vašeg projekta; obnova ili novogradnja.

SPM grijaća mreža

SPM grijaća mreža

Električni sistem podnog grijanja s ljepilom osjetljivim na pritisak za najbržu instalaciju. Ima ultra tanku žicu promjera 1,8 mm koja ne podiže visinu poda.

DCM-PRO sistem

DCM-PRO sustav

DCM-PRO je odvojeni sistem grijanja dizajniran za brzu ugradnju u svim područjima, a idealan ispod pločica.

DWS grijaći kabl

DWS grijaći kabel

DWS je fleksibilan i čvrst grijaći kabl idealan za nepravilne oblike prostorija i površine sa puno fiksnih elemenata.

WIS grijaći kabl

WIS grijaći kabel

WIS grijaći kabl dizajniran je za ugradnju u sloj betonske košuljice i pogodan je za gotovo svaku vrstu poda.

Keramika i kamen

Pločice i kamen su najfunkcionalnija i najdjelotvornija vrsta podova za podno grijanje.

Visoka toplotna provodljivost

Pločice i kamen imaju visoku toplotnu provodljivost što znači da efikasno prenose toplotu iz cijevi tople vode ili grijaćeg kabla na površinu poda. Materijal takođe dobro zadržava toplotu čineći sistem efikasnim, jer će se brzo zagrijati, a zatim pod održati toplim s manje energije.

Idealno za kupatila i kuhinje

Podno grijanje ispod pločica ili kamena posebno je poželjno u kupatilima, kuhinjama i prostorima s visokim gubitkom toplote. Zahvaljujući izvrsnim toplotnim svojstvima koje posjeduju, vaš pod će se pretvoriti u zagrijani pod brzo i energetski efikasno. Mogu se zagrijati na temperaturu iznad 29 ° C, pružajući vam optimalnu kontrolu i udobnost vašeg životnog prostora.

Podno grijanje eliminiše hladnoću u pločicama i kontroliše vaše grijanje pomoću termostata, što znači da je vaš dom topao kada želite a grijanje je isključeno kada niste kod kuće.

Pločice izrađene od materijala kao što su pluta ili guma obično nisu prikladne za korištenje s podnim grijanjem.

Keramika i kamen
instalacija podno grijanje

Kako instalirati podno grijanje za pločice

Električno podno grijanje može instalirati DIY osoba ili profesionalni instalater. Sve električne radove, uključujući i priključivanje termostata, mora obaviti samo ovlašteni električar.

Ljepilo za pločice

Prilikom ugradnje sistema podnog grijanja na podu sa pločicama ili kamenom, treba koristiti fleksibilno ljepilo i malter za normalno termičko kretanje.

Troškovi

Grijane podne pločice vrijede trošak i trud za instaliranje sistema. Sistem će se sam isplatiti zbog manjih troškova i zbog energetske efikasnosti.