Podovi od vinila

Vinilni podovi i luksuzne vinilne ploče pogodni su za korištenje s električnim podnim grijanjem

Električni sistemi za podove od vinila

Najpogodniji sistem podnog grijanja koji se koristi s podom od vinila zavisi od vrste vinilnog poda koji koristite i je li soba u koju instalirate novi sistem ‘mokra’ ili ‘suva’ soba: kupatila se obično smatraju mokrim a dnevne sobe, spavaće sobe i kuhinje su suve.

Postoje četiri vrste podnih obloga od vinila koje se razlikuju po svojim svojstvima i prema tome, u svojim specifikacijama za podno grijanje. Ove vrste su Amtico, Karndean, Click Vinyl i Tarkett pod. Uvijek provjerite s proizvođačem poda kompatibilnost odabrane vrste vinila s podnim grijanjem.

Suve sobe

Suva soba je prostorija u kojoj nema značajnih elementa vode. Sobe kao što su spavaće sobe, dnevne sobe, hodnici su takozvane suve sobe, kao i kuhinje, iako imaju sudopere i često mašine za pranje veša/mašine za pranje posuđa. Grijaća folija – električni sistem podog grijanja koji se koristi s Warmupovom Duplom prekrivkom, koja razdvaja sistem od podne obloge, pogodan je za većinu vinilnih podnih obloga u suvim prostorijama.

WLFH grijaće folije

WLFH grijaće folije

Idealna za velike površine, Grijaća folija je električni sistem podnog grijanja koji se koristi sa Duplom prekrivkom za većinu vinilnih podova u suvim prostorima.

Dupla prekrivka (WDO)

Dupla prekrivka (WDO)

Dupla prekrivka je slobodno plivajuća podloga za korištenje sa Grijaćom folijom ispod tepiha, vinila i linoleuma.

Ovaj sustav nije prikladan za mokre prostore jer se Dupla prekrivka može proširiti zbog prekomjerne vlage. Važno je da kod proizvođača podnih obloga provjerite vrste sistema podnog grijanja koji su prikladni za korištenje s njihovim proizvodima. Neki proizvođači podova dopuštaju korištenje samo podnog grijanja ugrađenog unutar mase za izravnavanje/košuljice.

Mokre sobe

Podno grijanje može se ugraditi u mokrim prostorijama s vinilnim podovima. Zavisno od specifikacije projekta preporučujemo DCM-PRO, StickyMat ili Loose Wire Systems. Ne zaboravite uvijek pokriti sistem podnog grijanja slojem samonivelirajućeg sloja debljine 10 mm kako bi zaštitili sistem od vlage prije nego što se postavi pod od vinila.

Mokre sobe

Podno grijanje može se ugraditi u mokrim prostorijama s vinilnim podovima. Zavisno od specifikacije projekta preporučujemo DCM-PRO, StickyMat ili Loose Wire Systems. Ne zaboravite uvijek pokriti sistem podnog grijanja slojem samonivelirajućeg sloja debljine 10 mm kako bi zaštitili sistem od vlage prije nego što se postavi pod od vinila.

SPM grijaća mreža

SPM grijaća mreža

Električni sistem podnog grijanja s ljepilom osjetljivim na pritisak za najbržu instalaciju. Ima ultra tanku žicu promjera 1,8 mm koja ne podiže visinu poda.

DCM-PRO sistem

DCM-PRO sustav

DCM-PRO je odvojeni sistem grijanja dizajniran za brzu ugradnju u svim područjima, a idealan ispod pločica.

DWS grijaći kabl

DWS grijaći kabel

DWS je fleksibilan i čvrst grijaći kabl idealan za nepravilne oblike prostorija i površine sa puno fiksnih elemenata.

WIS grijaći kabl

WIS grijaći kabel

WIS grijaći kabl dizajniran je za ugradnju u sloj betonske košuljice i pogodan je za gotovo svaku vrstu poda.

Temperatura poda i Termostat

Temperatura podnog grijanja sa podovima od vinila ne smije prelaziti 27 °C. Ta temperatura se održava upotrebom termostata i njegovim podešavanjima da se sistem koristi s podom od vinila. Asortiman Warmup Termostata za podno grijanje ima regulaciju za svaku potrebu. 4iE Smart WiFi termostat posjeduje nevjerojatno pametne karakteristike koje garantuju da ćete sigurno i efikasno uživati u grijanim podnim prostorima. Termostat vam daje potpunu kontrolu nad vašim postavkama grijanja i omogućuje uživanje u toploj sobi po želji bez gubitka energije.

electric underfloor heating under vinyl

Temperatura poda i Termostat

Temperatura podnog grijanja sa podovima od vinila ne smije prelaziti 27 °C. Ta temperatura se održava upotrebom termostata i njegovim podešavanjima da se sistem koristi s podom od vinila. Asortiman Warmup Termostata za podno grijanje ima regulaciju za svaku potrebu.

electric underfloor heating under vinyl

4iE Smart WiFi termostat posjeduje nevjerojatno pametne karakteristike koje garantuju da ćete sigurno i efikasno uživati u grijanim podnim prostorima. Termostat vam daje potpunu kontrolu nad vašim postavkama grijanja i omogućuje uživanje u toploj sobi po želji bez gubitka energije.

Ograničenja prenosa toplote

Sve iznad grijača, uključujući podlogu, prekrivku i završni pod, mora biti u granicama postavljenim u donjoj tabeli. Ako proizvođač vinil podne obloge kaže da se mora koristiti zajedno s podlogom, podloga ne smije biti veća od 3mm – 6mm debljine i mora biti prozračna.

Kada koristite sistem s podovima od vinila, treba paziti da se osigura efikasna ugradnja sistema i ne preporučujemo instaliranje sistema ako niže navedena ograničenja nisu zadovoljena. To može ometati rad sistema i dovesti do toga da sistem ne radi po želji.
 
Veličine ispod služe samo za električne sisteme podnog grijanja.
 

Prijenos ograničene topline
Tog 1,5 (Osim ako nije drugačije navedeno)
RSI  0,15m² K/W (Osim ako nije drugačije navedeno)