HomeElektrično podno grijanjeVrste podovaDrveni podovi

Drveni podovi

Bilo da se radi o ugradnji podova od izradjenog drveta ili podnih obloga od prirodnog drveta, većina sistema električnog podnog grijanja Warmup se može koristiti s podovima sa završnim slojem drveta.

Sistemi električnog podnog grijanja za drvene podove

Najčešće korišten sistem električnog podnog grijanja instaliran ispod drvenih podova je sistem  Grijaće folije. Međutim, za detaljniji pregled opcija podnog grijanja pročitajte naš vodič za kupovinu ili zatražite ponudu.

Sistem Grijaće folije je električna grijaća podloga koja nudi brzu ugradnju ispod drvenih podova i drugih vrsta plutajućih podova. Njegove žice za grijanje koje su omotane folijom nude neuporedivu toplotnu provodljivost u drvenim podovima, omogućujući brzo vrijeme zagrijavanja i efikasnu i dosljednu distribuciju toplote.

Grijaća folija
Grijaća folija

Sistem Grijaće folije je električna grijaća podloga koja nudi brzu ugradnju ispod drvenih podova i drugih vrsta plutajućih podova. Njegove žice za grijanje koje su omotane folijom nude neuporedivu toplotnu provodljivost u drvenim podovima, omogućujući brzo vrijeme zagrijavanja i efikasnu i dosljednu distribuciju toplote.

Vrste drvenih podova

Dok se mnogi Warmup sistemi grijanja mogu koristiti sa drvenim završnim obradama, valja napomenuti da treba paziti na neke podove od mekog drva, jer neke vrste mekšeg drveta mogu stvoriti toplotnu barijeru, blokirajući toplotu umjesto da je prenose na pod.

Izradjeno drvo

Uobičajena alternativa podovima od punog drveta je izrađeno drvo koje daje izgled i utisak prirodnog drveta i savršeno je za korištenje s podnim grijanjem.

Puno drvo

Prirodno, masivno drvo obično je skuplje od projektirane opcije i nudi različite opcije gustoće i sadržaja vlage koje mogu uticati na odabrani sistem podnog grijanja.

Podne daske

Najčešće korišćene pri obnavljanju starijih kuća, podne daske od prirodnog drvete su pogodne za podno grijanje, ali će zahtijevati veću upotrebu izolacionih materijala za efikasno grijanje.

Toplotna provodljivost

Kod ugradnje podnog grijanja s drvenim podom, treba dobro razmisliti o toplotnoj provodljivosti. Osigurajte da je drvo što je moguće gušće za veću toplotnu provodljivost; što je drvo tanje i gušće, vrijeme zagrijavanja je brže.

Debljina podne obloge

Iako ne postoje pravila za debljinu drveta koje možete koristiti s podnim grijanjem, preporučujemo da debljina ne bude veća od 18 mm, jer sve iznad toga može otežati efikasan rad sistema.

Isto tako, kao što će šire ploče često pokazivati više “pokreta” nego uže ploče istog materijala, preporučujemo da odnos debljine i širine bude u području od 7 do 11. Ploča debljine od 16mm i širine od 160mm dala bi odnos 10, tako da je idealan.

Provjerite kod dobavljača drvenih podnih obloga prikladnost odabranog podnog poda uz podno grijanje.

Sadržaj vlage u drvenim podovima

Drvo je prirodni materijal koji apsorbuje vlagu oko nje; što znači da sadržaj vlage varira zavisno od okoline. Ako ste postavili drvene podove s visokim sadržajem vlage u vrlo suvoj kući, drvo bi se osušilo, što bi uzrokovalo skupljanje – otvaranje potencijalnih praznina. Pod takođe može postati bučan uz škripanje pri hodu.

Vlažnost

Instaliranje drvenih podova u kući koja je bila znatno vlažnija od nivoa vlage u drvenim podovima znači da bi se podnice mogle proširiti i naduvati.

Razgovarajte s dobavljačem podnih obloga kako biste osigurali da drveni pod ima odgovarajući nivo vlage koji odgovara sadržaju vlage u okolini u koji će se postaviti pod.

Temperatura poda

Drveni pod se nikada ne smije zagrijavati iznad 27 °C, a sistem grijanja s Warmup termostatom vam to garantuje.

Instalacija

Električni podni grijači se brzo i jednostavno instaliraju od strane kvalifikovanog izvođača, a instalaciju može nadgledati naš tim.

Prilikom ugradnje sistema s drvenim podom, potrebno je ostaviti razmak od zidova prostorije. To se može lako sakriti lajsnom koja bi trebala biti širine oko 10 mm.

Fleksibilna toplotna izolacija

Warmup fleksibilna izolacija se uvijek preporučuje za upotrebu sa sistemom podnog grijanja koji se koristi s drvenim podovima. Podloga optimizira toplotnu snagu i efikasnost sistema grijanja te sprečava izlazak toplote prema dolje i van prostorije. Podloga takođe djeluje kao djelotvorna barijera za ekspanziju vlage u drvo.

instalacija grijaće folije

Ograničenja prenosa toplote

Kada koristite sistem s laminatnim podom, treba paziti da se osigura efikasna ugradnja sistema i ne preporučujemo ugradnju podnog grijača ako se ne ispune dolje navedena ograničenja. To može ometati rad sistema i dovesti do toga da sistem ne radi kako bi trebao.

Veličine ispod služe samo za električne sisteme podnog grijanja.
 

Prijenos ograničene topline
Tog 1,5 (Osim ako nije drugačije navedeno)
RSI  0,15 m² K/W (Osim ako nije drugačije navedeno)