HomeElektrično podno grijanjePodrškaVodič za kupovinu

Vodič za kupovinu podnog grijanja

Znamo da je ponekad potrebna pomoć pri kupovini novog sistema grijanja. Takođe znamo tipična pitanja koja ljudi postavljaju kada razmišljaju o podnom grijanju, pa smo sastavili ovaj vodič za kupovinu.

Bilo da se radi o sistemu grijanja za cijelu kuću ili za grijanje jedne prostorije, naš vodič objašnjava kako funkcioniše podno grijanje i kako sistem može pomoći da vam bude toplo kada je hladno.

Kako podno grijanje funkcioniše?

Podno grijanje funkcioniše tako da je grijaća žica postavljena ispod nivoa poda. Žica se zagrijava kada je sistem uključen, zagrijava podnu površinu i obezbjedjuje zračenje toplote koja se ravnomjerno raspoređuje i zagrijava sobu od temelja.

Zračenjem toplote, udobnost se osjeća ranije i na nižim temperaturama. Postoji minimalan protok vazduha, održavajući temperaturu ugodnom i ravnomjernom u cijeloj prostoriji.

Hoće li podno grijanje biti dovoljno da zagrije prostoriju?

Električno podno grijanje je različitih snaga, s većom snagom kako bi se osiguralo dovoljno toplote za područja s velikim gubicima toplote, kao što su staklene bašte.

Snaga sistema podnog grijanja mora biti veća od gubitka toplote prostorije ili prostora koji se zagrijava kako bi sistem osigurao dovoljno toplote. Stoga je važno izvršiti proračun gubitka toplote da biste osigurali da je sistem prikladan. To može izračunati arhitekta ili inženjer grijanja i važno je odabrati tačnu snagu za sistem podnog grijanja. Ako niste sigurni u gubitak toplote, obratite nam se i mi ćemo vam pomoći da odaberemo ispravan sistem.

Takođe je preporučljivo instalirati sistem s dovoljno izolacije, kao što su izolacione ploče, koje smanjuju vrijeme zagrijavanja potiskom toplote na nivo poda i sprečavaju gubitak toplote u podlozi. Takođe je preporučljivo instalirati sistem s dovoljno izolacije, kao što su izolacione ploče, koje smanjuju vrijeme zagrijavanja potiskom toplote na nivo poda i sprečavaju gubitak toplote u podlozi.

Troškovi vezani za sistem

Dostupni su razni sistemi, a troškovi podnog grijanja zavise o vremenu rada, snazi sistema, veličini grijanog područja i vrsti sistema. Za upravljanje sistemom potreban je i termostat, koji se prodaje odvojeno od sistema grijanja. Da biste saznali troškove kupovine sistema, zatražite ponudu, a mi ćemo vam odgovoriti s detaljnom ponudom kako bismo udovoljili projektnim zahtjevima.

Tekući troškovi povezani su s cijenama energije, veličinom i visinom prostorije i vremenom rada. Korištenje pametnog termostata, poput Warmup 4iE Smart WiFi termostata, može stvoriti uštede. 4iE može uštedjeti na potrošnji energije sugerišući pametnije načine grijanja kuće.

Šta tražiti?

Materijal

Obratite pažnju na materijale od kojih je napravljena žica za podno grijanje.

Podrška

Iako je malo vjerojatno da će imati problema sa sistemom nakon što je ugrađen na pod, preporučljivo je provjeriti je li podrška nakon prodaje dostupna ako je potrebna.

Garancije

Iako je podno grijanje poznato po svojoj pouzdanosti nakon instaliranja sistema, važno je osigurati da je sistem pokriven odgovarajućim garancijama.

Instalacija

Sisteme može montirati stručna osoba, ali može ih ugraditi i profesionalni instalater. Sve električne radove, uključujući instalacije i spajanje termostata na sistem grijanja, mora obaviti certifikovani električar.