HomeElektrično podno grijanjeVrste podovaPolirani beton

Pod od poliranog betona 

Podovi od poliranog betona nude otporan i luksuzan završni pod za savremeni život.

Prednosti podova od poliranog betona

Ranije primarno korišten u čisto industrijskom okruženju, polirani beton je danas sve popularniji izbor podova za renoviranje kuće i nove projekte u cijelom svijetu. Polirana podna obloga je čvrsta i lako se čisti, a prostoru daje osjećaj modernosti i luksuza.

Zbog svoje visoke toplotne mase, betonski podovi su idealni za zagrijavanje podnim grijanjem. Beton osigurava brzo vrijeme zagrijavanja i dobro zadržava toplinu, čak i skladištenje toplote koju proizvodi solarna energija, što zagrijani polirani beton čini odličnom opcijom za poboljšanje udobnosti i topline doma.

polished concrete flooring

Vrste poliranih podnih obloga

Beton je svestrani materijal koji se može postaviti kao pod na različite načine.

Izliveni polirani beton

Najčešći oblik betonskog poda, duboki sloj betona se sipa na mjesto prije poliranja nakon sušenja.

Polirana betonska košuljica

Tanki sloj samonivelirajuće tekuće košuljice nanosi se na postojeću podlogu, a zatim se polira nakon sušenja.

Polirani sloj glazure

U nekim slučajevima, na postojećim oštećenim betonskim podovima postavlja se vrlo tanak sloj poliranog betona.

Najbolji sistemi podnog grijanja za polirane podne obloge

Svojstva zadržavanja toplote kod poliranog betona čine ga idealnim završnim podom za grijanje podnim grijanjem.

Sistemi električnog podnog grijanja

Ako postavljate betonski polirani pod kao dio novog projekta, naš WIS grijaći kabl je idealan izbor električnog podnog grijanja. Ugrađuje se direktno u sloj betona od 50 mm do 100 mm, a zbog sporijeg zagrijavanja i hlađenja čine ga savršenim za prostore u stalnoj upotrebi.

Ako se na postojeći betonski pod ili podlogu postavlja sistem električnog podnog grijanja, SPM i PVC mreže za grijanje su prikladan sistem za upotrebu jer nudi niskoprofilnu ugradnju s malim  ili nikakvim uticajem na visinu podne konstrukcije.

Odgovara svakom projektu

Zagrijani podovi od poliranog betona pogodni su kako za nove projekte tako i za renoviranje.

polished concrete flooring with underfloor heating

Projekti nove gradnje

Polirani betonski podovi često se ugrađuju kao dio nove građevinske konstrukcije jer se njihova dubina može uzeti u obzir tokom faze projektovanja. Postoji izbor električnih sistema podnog grijanja koji se mogu instalirati direktno u beton tokom postavljanja poda, za efikasnu i jednostavnu ugradnju.

Naknadna ugradnja sa postojećim betonskim podovima

Podno grijanje može se ugraditi s postojećim betonskim podom ili podlogom. Ako već postoji pod od poliranog betona, moguće je postaviti niskoprofilni sistem električnog podnog grijanja prije dodavanja novog sloja mase za izravnavanje i poliranog sloja betona. Ako projekat obnove sadrži betonsku podlogu i postavlja se polirani beton kao završni pod, postoji niz sistema podnog grijanja pogodnih za upotrebu. Potrebna je kalkulacija da li konstrukcija može izdržati dodatnu težinu poliranog betona.

Troškovi grijanja poliranih betonskih podova

Podno grijanje je energetski efikasno rešenje za grijanje koje omogućuje uštedu na računima za energiju. Trošak instalacije sistema grijanja s podom od poliranog betona zavisi od nekoliko faktora, uključujući veličinu projekta, lokaciju, kvalitet i materijale podloga i strukturnu čvrstoću projekta.

polished concrete flooring

Poliranje postojećih betonskih podova može koštati od samo 50€ po m², ali to će trošak značajno porasti ako se počne nanositi nova polirana podna obloga. Instalacija sistema podnog grijanja kao dio ovog procesa koštala bi oko 100 € po m² za sistem s pripadajućom izolacijom i Warmup pametnim termostatom. Kontaktirajte nas za tačnu, besplatnu ponudu za projekt.

polished concrete flooring

Instaliranje grijanja s poliranim betonskim podovima

Ugradnja grijanih poliranih podnih obloga varira od sistema do sistema, ali u ovom slučaju ćemo istražiti instaliranje WIS grijaćeg kabla. Uvijek se pobrinite da radite s iskusnim instalaterom koji je prije ugradjivao podno grijanje u betonske podove i osigurajte da konstrukcija može izdržati dodatnu težinu poliranog betona.

Preporučuje se instalacija sistema podnog grijanja s izolacijom kako bi se smanjio gubitak toplote i povećala energetska efikasnost sistema, tako da je prvi korak ugradnja sloja Warmup izolacije i membrana otpornih na vlagu na podlogu. Sistem podnog grijanja može se instalirati direktno na ovaj izolacioni materijal prije nego što se testira i zatim prekrije betonom. Ne uključujte sistem grijanja dok se beton stvrdnjava jer će to uzrokovati oštećenja. Kada se beton potpuno osuši, može ga polirati stručnjak.