Cijene energije kontinuirano rastu od početka 2022., a tako su rasli i troškovi grijanja doma. Shvaćamo koliko teški mogu biti ovi neviđeni porasti cijena, pa ćemo u ovom vodiču istražiti neke ideje i nove tehnologije koje mogu pomoći u smanjenju potrošnje i emisije ugljika. Otkrićemo:

  • Načini poboljšanja energetske učinkovitosti doma 
  • Kako pametni termostat može uštedjeti na troškovima
  • Stvari koje se mogu učiniti kako bi dom bio siguran u budućnosti
  • Kako podno grijanje može smanjiti potrošnju

Hoće li porasti troškovi grijanja?

Da, u većini slučajeva hoće. Troškovi će varirati ovisno o lokaciji, sustavu mjerenja i tarifama. Kako biste saznali više informacija o ovim cijenama i što će one značiti, kontaktirajte dobavljača električne energije kako biste razgovarali o trenutnoj tarifi.

Kako se može poboljšati energetska učinkovitost doma?

Kako biste smanjili troškove rastućih troškova energije, sjajna je ideja učiniti dom energetski učinkovitijim – čime se smanjuje rasipanje energije, a time i troškovi.

Popularna metoda za povećanje energetske učinkovitosti domova je ugradnja dobre izolacije. Pobrinite se da su zidovi, podovi i potkrovlje dobro izolirani kako bi se toplina koju proizvodi sustav grijanja zadržala unutar prostora, a istovremeno spriječila ulazak hladnog zraka izvana. Prozori s dvostrukim i trostrukim ostakljenjem i zaštita od propuha također će zaštititi od niskih vanjskih temperatura.

Ažuriranje sustava grijanja još je jedan način dramatične uštede energije. Podno grijanje zračenjem puno je čistiji i učinkovitiji način grijanja doma u usporedbi s tradicionalnim sustavima grijanja. Instaliranje Warmup rješenja za podno grijanje u cijelom domu može pomoći u uštedi preko 1621 kWh energije godišnje i donijeti značajne uštede.

Smanjite potrošnju energije korištenjem pametnog termostata 

Tražite neke hitne korake za smanjenje troškova? Korištenje višezonskih pametnih termostata za upravljanje sustavom grijanja može uštedjeti energiju u usporedbi s osnovnim termostatima.

Warmup WiFi termostati osiguravaju grijanje doma u pravo vrijeme i na odgovarajuću temperaturu prema potrebi. Ova vrsta optimiziranog višezonskog grijanja znači da se griju samo prostorije koje moraju biti tople, čime se štedi energija i donose uštede. Naš 6iE WiFi termostat ima zaslon osjetljiv na dodir pametnog telefona i pruža intuitivnu kontrolu i automatsku kontrolu sustava grijanja kako bi se smanjila izgubljena energija. Tražite nešto jednostavnije? Termostat Element WiFi naša je najnovija inovacija u upravljanju podnim grijanjem, nudi sve naše pametne značajke za uštedu energije, u lijepom pakiranju jednostavnom za korištenje.

Korištenje Warmup pametnog termostata uz našu MyHeating aplikaciju za pametne telefone moglo bi uštedjeti stotine godišnje na računima za energiju.

Kako zaštititi dom od rastućih cijena u budućnosti?

Ako ste zainteresirani za dugoročna rješenja za poboljšanje održivosti doma i zaštitu od daljnjeg rasta cijena, postoji širok raspon mogućnosti koje možete istražiti.

Razmislite o instaliranju novog izvora topline koji koristi obnovljivu energiju kao što je toplinska pumpa zemlja ili zrak, kotao na biomasu ili solarni toplinski sustav, dok razmišljate i o postavljanju novih solarnih panela koji rade zajedno s baterijama za pohranu električne energije. Ove mjere za uštedu energije mogu biti skupe za uvođenje, ali će smanjiti ugljični otisak kuće i mogu umanjiti utjecaj poremećaja na tržištu energije. Električna energija još uvijek je skuplja od plina, ali kako energetski sektor razvija više tehnologija s niskim udjelom ugljika, to možda neće uvijek biti slučaj.

Sustavi električnog podnog grijanja izvrsni su za korištenje sa solarnom energijom ako se želite udaljiti od nacionalne energetske mreže.

Smanjite potrošnju grijanja s podnim grijanjem

Domovi s podnim grijanjem udobniji su i do 40% učinkovitiji od domova koji koriste sustave centralnog grijanja. Kuće s pravilno projektiranim sustavima podnog grijanja mogu iskoristiti učinak zračenja, koji zagrijava ljude, a ne zagrijavaju samo zrak. To znači da se isti osjećaj topline može postići s nižim temperaturama zraka, što smanjuje gubitak energije za oko 10%.

Kako podno grijanje poboljšava energetsku učinkovitost? 

Sustavi podnog grijanja koriste tehnologiju toplinskog zračenja za grijanje prostorija na energetski svjesniji i učinkovitiji način. Grijanje zračenjem zagrijava prostoriju od temelja i izravno u objekte i ljude u prostoru, za razliku od centralnog grijanja koje je usmjereno na zagrijavanje zraka u prostoriji koje gubi znatnu količinu energije. Ovi sustavi također imaju kratko vrijeme zagrijavanja i rade na nižim temperaturama od sustava centralnog grijanja, dok i dalje održavaju istu razinu topline, tako da im je potrebno manje energije za postizanje idealne razine udobnosti. Ova energetski učinkovita tehnologija također može dramatično smanjiti ugljični otisak vašeg doma.

Zamjena postojećeg sustava centralnog grijanja podnim grijanjem mogla bi smanjiti emisije ugljika za gotovo 1900 kgCO2/godišnje.

Ako ste zainteresirani za dugoročnu uštedu podnog grijanja, zatražite besplatnu ponudu već danas. Prikladna i za renoviranja i za projekte novogradnje, Warmupova rješenja za podno grijanje mogu se koristiti s gotovo svim završnim oblogama poda i jednostavna su za postavljanje i korištenje.